Un proiect sustinut de:
Realitatea TV - B1 TV - Evenimentul Zilei - Adevarul

SCHIMBĂ ROMANIA. Tinerii “crescuţi” în afară se întorc să-şi reclădească ţara

Sute de studenţi români, care n-au încetat niciodată să spere că „acasă” pot avea laolaltă şi dragostea familiei şi împlinirea unei cariere pe măsura pregătirii lor, vor afla, vara acesta, cum îşi pot împlini visul

Cu o diplomă internaţională la subraţ şi un CV intimidant chiar şi pentru angajatori, sute de tineri români plecaţi peste hotare s-ar întoarce şi mâine acasă. Banii sunt ultima lor pretenţie. Vor în schimb libertatea de a pune în practică ceea ce au învăţat şi uneltele necesare pentru a urca în funcţie.

Pentru ca dorin ţele lor să se transforme în realitate, 300 de voluntari activi ai Ligii Studenţilor din Străinătate (LSRS) vor organiza pe 22 iunie, a doua ediţie a evenimentului „Hai Acasă”. „Vrem să facem din România o destinaţie de carieră atractivă”, anunţă cu entuziasm Maria-Magdalena Manea, coordonatorul evenimentului. Concret, studenţi şi absolvenţi ai marilor universităţi din lume vor discuta de la egal la egal cu o serie de angajatori cu viziune, pentru a afla ce au mai bun de oferit unii altora.

Motivaţi de mediul de lucru

Organizatorii estimează că vor participa la acest proiect în jur de 15 companii axate pe finanţe, afaceri, marketing sau IT. „Dorinţa de a se dezvolta profesional îi motivează pe tinerii cu studii în afară mai mult decât banii”, arată Maria.

Iar dorul de casă face ca tinerii să fie deja cu un picior în România. Potrivit sondajelor LSRS numărul studenţilor interesaţi să se întoarcă în ţară a crescut de la 24% în 2011, la 28 % în 2012. Şi mai mulţi sunt însă cei fericiţi că au avut curajul să facă pasul cel mare.

Alexandra Sasu (25 de ani) din Bucureşti este un diamant rar pentru orice multinaţională. Deţine un atestat de traducător-interpret în engleză şi germană şi vorbeşte la perfecţie sârbo-croată, după doi ani petrecuţi la master, în Germania. Cu toate acestea, în 2011, când s-a întors în ţară, n-a considerat că se înjoseşte angajându-se ca operator de call center în limba germană. „Tot ce voiam era să nu pierd contactul cu limba lui Goethe”, povesteşte Alexandra, vice-preşedinte al LSRS.

După şase luni de răspuns la telefoane, tânăra a fost chemată la un interviu care avea să-i aducă job-ul mult visat. În prezent, se ocupă de clienţii din Austria şi Serbia ai unei mari companii româneşti de petrol şi gaze, sarcini în schimbul cărora primeşte nu numai un salariul îndestulător, ci şi recunoştinţa şefilor care o trimit la traininguri de formare profesională. Mai multe detalii legate de înscrierea la eveniment se găsesc pe site-ul www.haiacasa.lsrs.ro.

Practică în ministere

O altă încercare a celor din LSRS de a-i aduce pe studenţii din străinătate înapoi acasă este şi programul „SMART Internships”. În premieră pentru România, tinerii şcoliţi peste hotare, în domenii ca Economie, Relaţii Internaţionale sau Management au posibilitatea de a aplica pentru 12 stagii de intern ship în cinci instituţii publice ale statului, precum Ministerul Economiei, Ministerul Educaţiei sau Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Studenţii vor face practică în vacanţa de vară. Cei interesaţi nu trebuie decât să trimită, până la 30 mai, CV-ul şi o scrisoare de motivaţie de 500 de cuvinte la datele de contact afişate pe www.haiacasa.lsrs.ro la secţiunea Smart Internships. „Hai acasă” şi „Smart Internships” sunt doar primii paşi de a clădi viitorul descris în strategia SMART Diaspora, propusă guvernului român de către Liga Studenţilor din Străinătate, la începutul acestui an.

Sursa: EVZ