Un proiect sustinut de:
Realitatea TV - B1 TV - Evenimentul Zilei - Adevarul

SCHIMBĂ ROMÂNIA. Corina, TÂNĂRA care face munca Ministerului TURISMULUI

O româncă în floarea tinereții încearcă marea cu degetul: vrea să îi convingă pe străini că țara ei este o comoară care așteaptă să fie descoperită.Pentru fiecare român care se ruşinează de ţara lui sunt cel puţin trei străini îndrăgostiţi până peste cap de meleagurile noastre. O realitate pe care Corina Chirileasa (30 de ani) o vede şi o simte de peste trei ani, de când a creat site-ul România- Insider.com.

Platforma, gândită iniţial ca un site de ştiri dedicat străinilor, s-a transformat rapid într-un grup de sprijin format din oameni de afaceri, voluntari sau artişti veniţi în ţara noastră din toate colţurile lumii.

Şocaţi de fenomenul corupţiei

Jurnalist de business de meserie, Corina a scris încă de la începutul carierei exclusiv în limba engleză. Aşa a ajuns să-şi facă prieteni din toate colţurile lumii, iar primul lucru care i-a atras atenţia a fost că mai tot ce citiseră despre ţara noastră era prezentat fie incomplet, fie total fals. „Motivaţia mea a fost aceea de a oferi o sursă credibilă de informaţii pentru străini, care lipsea în acel moment”, explică tânăra, absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti.

În timp, a descoperit că şi poveştile cititorilor merită să fie publicate. „Unii dintre ei au rubrici permanente. Mi-e greu să nominalizez o singură poveste. M-a marcat totuşi un lucru spus de o prietenă suedeză: România are suflet şi trebuie să-l regăsească”, adaugă tânăra antreprenoare. Străinii care scriu pentru site-ul Corinei sunt la fel de sinceri precum un copil şi uneori pot fi cârcotaşi.

„Majoritatea mesajelor semnalează probleme precum corupţia. Ideea de a da şpagă pentru servicii pentru care se plătesc taxe li se pare incredibilă”, spune jurnalista. Mult mai multe sunt însă criticile constructive.

„Mi-ar plăcea ca românii să se mândrească mai des cu realizările lor, iar ca un sfat pentru cei care vin aici: ieşiţi din Bucureşti dacă vreţi să cunoaşteţi adevărata Românie”, scrie pe site Nicholas Hammond, un avocat care a trăit peste 40 de ani în Londra. Pozitivă este şi recenzia lui Yvette Larsson, o nomadă trecută prin Franţa, Danemarca şi Anglia:

„În România, îmi place contactul uman. La noi, în Scandinavia, majoritatea plăţilor se fac din faţa calculatorului. Plus că se consumă mai puţin din orice, nu se face risipă”.

Covrigii calzi, portul popular, arhitectura clădirilor şi salamul de biscuţi sunt alte lucruri lăudate în mai toate articolele expaţilor.

O sută de mii de potenţiali vizitatori pe lună

Fără moguli care să controleze de la butoane fluxul de informaţii şi fără investiţii uriaşe, România-Insider.com reuşeşte să atragă peste o sută de mii de cititori pe lună din toate colţurile lumii. Cât despre plecarea din ţara natală, Corina spune că nici nu poate fi vorba. „Pentru mine, cel mai mare dar al României este natura, iar asta mă face să văd dincolo de lipsurile ţării mele, şi să vreau să repar ceea ce pot eu să repar”, este sinceră tânăra.

Sursa: EVZ