Un proiect sustinut de:
Realitatea TV - B1 TV - Evenimentul Zilei - Adevarul

Cosmin Marinescu, BALERINUL din Berceni care la 11 ani a ajuns pe SCENA de la Covent Garden și Școala de BALET din Viena

Arta de a dansa pe vârfurile degetelor de la picioare, oricât de fermecătoare ar părea pe scenă, ascunde în spate o muncă spartanică, presărată cu lacrimi și sudoare.


Un efort supraomenesc pe care Cosmin Marinescu, în vârstă de 11 ani din București, îl face chiar dinainte de a fi învățat să scrie și să citească. Cu părul castaniu căzându-i lejer pe frunte, în șuvițe groase și ochii căprui atât de sclipitori de parcă ar privi mereu prin tine, Cosmin pare un copil plăpând, pentru care un ghiozdan ar fi o piatră de moară. În realitate, picioarele lui suportă și câte șase ore de balet pe zi și execută atât de multe sărituri și piruete încât le pierde șirul. 

Altfel nici n-ar ști să trăiască. Face balet de când avea cinci ani, atunci când părinții l-au dus la o școală privată de dansuri, unde a uimit profesorii cu talentul său neșlefuit, dar extrem de vibrant. “La nici jumătate de an de la înscrierea la școală a și fost inclus în spectacolul Teatrul de Copii “Ion Creangă””, povestește tatăl, Alexandru Marinescu. De-atunci, Cosmin a avut o ascensiune meteorică. A fost mutat la o grupă de copii cu doi ani mai mare și împreună au bifat fiecare mare concurs internațional. 

Avea nouă ani când a avut prima lui variație solo, la o competiție din Franța, unde a ieșit primul dintre băieți. Părinții însă n-au fost acolo să-l îmbărbăteze și să-i calmeze spasmele stomacale care-l chinuiau înainte de intrarea în scenă. “N-am avut bani să mergem, iar pentru Cosmin au plătit ceilalți părinți. Noi am urmărit spectacolul de acasă, din fața calculatorului”, spune Aura, mama băiatului.

Cursuri de dans plătite în medalii

De altfel, ea este și cea care îi coase toate costumele de scenă, din materiale vaporoase, greu de lucrat. “Mă iau după modelele din reviste și cos când am timp. Altfel, ar trebui să dăm pe puțin 150 de euro și nu poți să apari de două ori cu același costum“, crede mama balerinului, confecționeră de meserie. Tot ea suferă cel mai mult când vede cât de mult se zbate copilul ei să fie nu doar un balerin desăvârșit, ci și un elev eminent.

“Cosmin învață la Liceul de Coregrafie din București, iar după ore trecem pe acasă, ca să ia câteva guri de mâncare, apoi la școala de balet particulară, de unde ieșim abia pe la 22.30. În autobuzul gol-goluț, la întoarcerea spre casă, atunci își face temele. Dacă nu termină stă până la miezul nopții, plânge și tot nu se culcă”, se destăinuie femeia. 

Cosmin, sora lui mai mică și părinții trăiesc într-o garsonieră din Berceni, luată prin credit ipotecar acum câțiva ani. O singură cameră pe care se duce aproape tot salariul de bugetar al tatălui. “Înainte locuiam zece inși într-un apartament cu trei camere, la soacra mea. Nu se mai putea”, explică Alexandru Marinescu. Lipsurile i-au făcut acum trei ani să ia o decizie grea: înjumătățirea orelor de balet. Profesorii însă nici n-au vrut să audă și l-au scutit de taxa lunară de circa 1.000 de lei, numai să-l vadă în sala de dans.

Iar Cosmin n-a dezamăgit nicio secundă. Anul trecut a luat luat locul cinci în clasamentul mondiat la concursul Dance World Cup, desfășurat în Austria, iar anul acesta, în luna martie, a bținut locul doi și premiul de excelență la World Ballet Competition 2013, de la Sibiu.

A fost apreciat de Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la București, care s-a deranjat să-i scrie personal scrisoare de felicitare, iar de curând a aflat că va dansa pe scena de la Covent Garden, alături de prim-balerini Baletului Național Englezesc, precum și unii dintre cei mai faimoși balerini ruși.  “De fapt, acolo vor face repetițiile pentru o gală de caritate organizată de Alina Cojocaru, prim-balerină a Companiei Regale de Balet de la Covent Garden.

Doar Cosmin și încă două colege au fost aleși să meargă din toată România. Cheltuielile sunt acoperite de organizatori ”, spune cu ușurare tatăl, care și-a dedicat ultimii ani din viață bătând pe la ușile ONG-urilor, pentru a obține sponsorizări.

A găsit înțelegere însă doar la părinții colegilor mai înstăriți și la românii plecați peste hotare. “Dacă nu cunoști pe cineva din interior, ONG-urile nici nu se uită la tine. Cel mai tare m-a impresionat un bărbat cunoscut pe internet, care mi-a cumpărat bilet de avion și o cameră în Londra plus un bilet la gală, ca să-l pot vedea pe Cosmin”, spune tată.

Va studia baletul la Viena

Cea mai frumoasă zi din viața familiei Marinescu a fost de departe ziua în care Cosmin a fost acceptat cu bursă completă la Școala de Stat a Operei din Viena. Norocul său se numește Simona Noja, românca care conduce această școală și care i-a oferit ocazia să studieze un an de zile baletul la cele mai înalte standarde.

„Cu o zi înainte de audiții, parcă-l loviose trenul. Era înțepenit, îl dureau mușchii, cerea mereu la toaletă”, își amintesc părinții. În fața juriului s-a prezentat impecabil, de parcă se născuse dansând sub ochii lor. Familia lui Cosmin nici n-au avut vreme să se bucure, că au și început goana după strâns fonduri pentru plecare. „Nu știm cum vom acoperi costul biletului dus-întors, echipamentul și banii de buzunar”, recunoaște cu mâhnire tatăl.

Cei care doresc să-l ajute pe Cosmin să ajungă în Viena pot dona bani în contul RO19BTRL04601201P71738XX, deschis pe numele tatălui, Alexandru Marinescu, la Banca Transilvania, cod SWIFT RO22BTRL.

Sursa: EVZ